Now I'm not in Japan so it's not easy to make Japanese food because I need to think some alternative ingredients that we don't have here or expensive here.
But this inconvenience makes me think new recipes:) It's good to find new taste and sometimes it's better than what I cooked in Japan:)
Today I made kind of "Yakisoba".
http://en.wikipedia.org/wiki/Yakisoba
But I didn't have soft Yakisoba noodle so I used dried Chinese noodle (Which is not Ramen noodlehttp://en.wikipedia.org/wiki/Ramen). Also when I buy soy bean sprouts here, the package is too big for me. So once I buy it, I have to use them everyday!!
And usually I use onion, cabbage, carrots for Yakisoba but today I needed to use as many soy bean sprouts as I can so I didn't use them...
Here is the recipe.
Heat minced ginger with oil.
Add and stir sliced mushroom for a while and add soy bean sprouts.
Boil dried chinese noodle.
Add chopped pork and snow peas.
Seasoned with salt and pepper.
Add noodles.
At last add a TINY bit of Yakisoba sauce or Okonomiyaki sauce.
When I was stirring vegetables, it smelled sweet like when I was boiling corn.... and .... the taste was.... so good. Because soybean sprouts and snow peas were so sweet naturally. Then because of ginger? I was saving some of them for tomorrow lunch but when I finish dinner, I ate all of them... or not ginger but because of my American size stomach?
Simple is the best!!
こちらにいると、日本の食材が手に入らなかったり、高かったりするので、代わりの食材を考えなければならないことがよくあります。
しかし、代わりの食材が意外に日本で使っていたものよりおいしかったり、新しいレシピにつながることもあります。
そして、今日は焼きそばもどきをつくりました。
しかし、日本で売っている”やきそば”用のソバというものが無かったので、(あるところにはあるのでしょうが)乾燥中華そばを使いました。(ラーメン用ではないストレートのもの)
また、こちらでもやしを買うと、パッケージが大きすぎるため、一度買うと数日ひたすらもやしを使うこともあります。そんな今日もできるだけもやしを多く消費するため、普段ならばタマネギやキャベツ人参なども入れるのですが、もやし中心のシンプルなものにすることにしました。
レシピを簡単にご紹介。
ショウガをみじん切りにして油と一緒に炒めます。
薄切りにしたマッシュルームを加え、しばらく炒め、もやしを加えます。
別鍋で乾燥中華そばを茹でておきます。
細く切った豚肉と同じく細く切ったキヌサヤを加え、炒めます。
塩こしょうで味をつけ、茹でた中華そばを加えます。
最後にほんとに少量の焼きそばソース、もしくはお好み焼きソースを加えます。(色がつくかつかないか程度)
野菜を炒めていたときには、取れ立てのコーンをゆでているような甘い香りがしていましたが、食べてみると、本当にもやしとキヌサヤの自然な甘みが口に広がり、日本で売っているヤキソバ用のソバのような油臭さも無く、とてもおいしく出来ました。
ショウガが食欲を増進させたせいか、明日のお昼の分に取っておいたものまで結局は食べてしまい…。やはり胃はアメリカンサイズなのでしょうか…。笑
シンプルですが、素材の味がとっても生きたヤキソバとなりました!!
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